Главная » 2009 » Ноябрь » 9 » 9 листопада - День української писемності та мови
12:43
9 листопада - День української писемності та мови
Президент України Указом від 6 листопада 1997 року №1241/97 "Про День української писемності та мови" установив в Україні День української писемності та мови, який відзначається щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.

Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Саме мова є основною ознакою нації, бо формує національний менталітет, є живим свідком історії народу, зберігає його культурні здобутки, є визначальним чинником життя людини і суспільства.

Як відзначає прес-служба Одеського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, сучасна українська літературна мова пов'язується з конкретною датою - виданням "Енеїди" Івана Петровича Котляревського у 1798 році. Знаменита поема стала першим друкованим твором, написаним живою народною мовою, всупереч тогочасній традиції користування книжною українською мовою у писемній практиці, конкретні сфери якої, зокрема книгодрукування, поступово зводилося нанівець заборонами на українське слово.

Ще одну дату - 1840 р., коли вперше було видано твори Тараса Григоровича Шевченка, - можна вважати доленосною: з того часу українська літературна мова стала на важкий, але плідний шлях розвитку і нормативної стабілізації. На цьому шляху були і перепони, і заборони (Валуєвський циркуляр 1863 року, Емський акт 1876 року).

З початку ХХ ст. українська літературна мова була представлена не тільки в художній, а й у науковій та публіцистичній літературі. Швидше стала розвиватися після відновлення української державності (1917 рік) і практично до кінця 1-ї третини ХХ ст. вона входить у всі сфери суспільного буття, ставши знаряддям освіти, науки й культури.

У 1989 році, завдяки зусиллям патріотичної української громадськості Верховна Рада прийняла Закон УРСР "Про мови в Українській РСР", який надав українській мові статус державної.

Стаття 10 Конституції України затверджує статус української мови як державної мови в Україні.

Конституційний Суд України у 1999 році встановив, що українська мова як державна є обов'язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Як сказав свого часу Олесь Гончар, мова - це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам'ять, найцінніше надбання віків, мова - це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, інтелектуальна і мисленнєва діяльність народу.
За матеріалами
Категория: Новости украинского языка | Просмотров: 2470 | Добавил: sveta | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
5