Главная » 2009 » Ноябрь » 21 » Полохало: Українсько-польський Європейський університет - крок до європейського майбутнього України
14:50
Полохало: Українсько-польський Європейський університет - крок до європейського майбутнього України
19 листопада 2009 року у Варшаві відбулися заключні переговори Голови Комітету з питань науки та освіти ВР України, Співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща проф. Володимира Полохала та Міністра освіти і науки України проф. Івана Вакарчука з Міністром науки та вищої освіти Республіки Польща проф. Барбарою Кудрицькою. Предметом переговорів було заснування спільного українсько-польського Європейського Університету, Декларацію про утворення якого підписали Прем’єр-міністр України та Голова Ради Міністрів Республіки Польща у 2008 р. Сторони обговорили та погодили основні засади створення та майбутнього функціонування Університету.

Університет матиме два структурних підрозділи - в Україні та у Польщі, але керуватиметься спільною Наглядовою Радою, утвореною сторонами за паритетним принципом. Ректором по черзі будуть українець та поляк. Так само за паритетним принципом сторони надаватимуть щорічне фінансування університету. Нагадаємо, що навіть в умовах фінансової кризи, за ініціативи парламентського Комітету з питань науки та освіти, Україна у "Законі про державний бюджет на 2009 рік" передбачила 7 млн грн на заснування університету.

Основою діяльності університету будуть спільні магістерські та докторські програми, навчання всіх студентів та аспірантів проходитиме обов’язково на території обох країн, а випускники одержуватимуть два дипломи про вищу освіту або про вчений ступінь. Польський підрозділ університету планується розташувати у місті Люблін, тоді як Український включатиме головний кампус у Києві та прикордонну філію у Львові.

Коментуючи досягнуті домовленості, професор Володимир Полохало відзначив: "Створення українсько-польського Європейського університету - це крок до європейського майбутнього України, оскільки саме вивчення польського досвіду інтеграції до ЄС та його адаптація до українських умов буде однією з місій університету. Власне, сама діяльність університету від початку базуватиметься на принципах та стандартах європейської системи вищої освіти, зокрема Болонської угоди. Українці та поляки разом зможуть запропонувати міжнародні навчальні та дослідницькі програми, цілком конкурентоздатні за вимогами Євросоюзу".

Під час перемовин сторони домовились невідкладно розпочати всі необхідні організаційні роботи з тим, щоб структурні підрозділи університету запрацювали вже до Нового року.
За матеріалами
Категория: Новости образования | Просмотров: 1344 | Добавил: sveta | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
5