Главная » 2009 » Август » 5 » Не всі пільги це благо
14:09
Не всі пільги це благо
Шкідливість пільги для суспільства не в самих пільгах, а в тім, для чого їх придумують можновладці. Раніше я дивувався: як можна відмінити пільги, тому що по своїй наївності думав, що вони дійсно направлені на підтримку тих верств населення, які потребують підтримки держави: афганці, чорнобильці, інваліди, сироти, багатодітні і так далі. Коли ж я дізнався про таку пільгу для цих категорій, як поза конкурсний вступ до вищих навчальних закладів, я не просто здивувався, моєму обуренню не було меж. Це вищої степені профанація.

Таких пільг взагалі не може бути тому, що вища освіта - це не подарунок, це рівень майстерності, і він повинен визначатись виключно можливостями особи, а не даруватись комусь за щось. Держава вбила батька дитини в шахті, ось тобі, хоч ти й двох слів до купи зв'язати не можеш, місце в престижному вузі. Такі пільги нівелюють саме поняття «вища освіта», відкинуть нас знову на десятки років назад, коли наші науковці за кордоном могли влаштуватись хіба що прибиральницями. Крім того, підірвуть авторитет знань в молоді, який останнім часом і так не надто високий. Причини низького авторитету знань - корупція в освіті на всі рівнях, низька заробітна плата молодих спеціалістів після вишу, а то і взагалі неможливість працевлаштування по закінченню менш престижних вузів. Все це уже сьогодні створює великі проблеми в середній школі.

Старшокласники, здібні діти відмовляються вчитись з двох головних причин: а навіщо, в батьків грошей немає, я нікуди не поступлю, або -в батьків гроші є, я і так поступлю куди схочу. Це привело до того, що в старших класах відсотків 20 дітей ще навчаються, а решта відсиджує час до повноліття. Дещо, здавалося, відновились надії на справедливість з введенням незалежного тестування, так ні - придумали пільги, які все перекреслюють. Адже незалежно від соціального чи фізичного стану, в нашій державі дитина може одержати високий рівень знань за курс середньої школи лише при наявності бажання і відповідних розумових здібностей. То в чому справа? Інша річ, коли дитина з вище названих категорій вступила до вузу - їй надайте позачергово житло, медичну допомогу якісну і безкоштовну, забезпечте в першу чергу роботою і житлом по закінченню навчання. Так, це потрібно, тому що діти цих категорій потребують такої підтримки від держава, та тільки в цьому випадку держава чомусь «косить на дурку»: не помічає цих проблем, вона краще перерахує кошти на пільги депутатам, які «пухнуть» з голоду.

Така тенденція ні до чого не приведе. Майбутні випускники - це наше майбутнє, майбутнє держави, її авторитет в світі. А про який авторитет може йти мова, якщо здібні, обдаровані діти змушені шукати можливість одержання належної освіти за кордоном, в тих державах, де можновладці живуть не сьогоднішнім днем, а думають про майбутнє не на словах, а на ділі.

Ми вже сьогодні дуже відчуваємо відсутність висококваліфікованих спеціалістів в багатьох галузях. Надалі при такому підході нас чекає ще гірше. І в кого ми тоді будемо лікуватись, чи хто нам буде готувати продукти харчування - все ж з-закордону не привеземо, і всі ж за кордон не виїдемо?
Олег Талашкевич
Источник
Категория: Новости образования | Просмотров: 1465 | Добавил: sveta | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
5