Главная » 2008 » Апрель » 21 » Закарпатцы не понимают украинский язык
15:44
Закарпатцы не понимают украинский язык
21,6 тыс. украинских юношей идут в армию этой весной, это на восемь тысяч меньше, чем в прошлом году. Эксперты заговорили о еще одной проблеме в украинской армии – языковой: новобранцы из отдельных районов Закарпатья не понимают украинского языка, передает Радіо Свобода.
Эту проблему на Закарпатье не скрывают. В крае чрезвычайно остро стоит вопрос обеспечения школ с национальными языками преподавания учебниками на украинском языке. А во многих школах не хватает и учителей, которые бы преподавали украинский.
Весняний набір новобранців почали першого квітня, і він іде за планом. За даними експертів, тільки один із десяти потенційних призовників вливається до складу Збройних Сил. Інші або мають відстрочки, або їм не дозволяє служити здоров’я чи релігійні переконання, або просто «відкошують» від призову. Як повідомив заступник Закарпатського обласного військового комісара Іван Балашов, серед понад 20 тисяч хлопців, які цієї весни підуть до війська, 700 осіб призвуть на Закарпатті, однак декому із цих новобранців буде непросто виконувати накази – через нерозуміння української мови. Річ у тім, що на Закарпатті найбільша меншина угорців – 150 тисяч з-поміж мільйона населення, а також румунів. Нерідко трапляється таке, що юнаки з Берегівського, Виноградівського чи Тячівського районів області, де здебільшого компактно й проживають ці спільноти, майже не розуміють української мови. Так само в них виникає чимало проблем з читанням українською й письмом, про літературне мовлення в таких випадках ніхто й не згадує.
Стовідсотковий перехід на контрактну службу очікується не раніше 2010 року. Тому із близько ста п'ятдесяти тисяч українських вояків кожен п'ятий одягає військову форму за призовом.
Попри запевнення деяких політиків, повний перехід на контракт очікується не раніше 2010 року. Наразі ж за контрактом в українському війську служать понад сорок тисяч вояків. Проте, експерти не відкидають можливості того, що професійної армії в Україні доведеться чекати ще довше. «Я боюся, що не буде контрактної армії до 2010 року. Бо в цьому році Єхануров запросив на цю акцію, по контрактниках, 11 мільярдів (грн із державного бюджету – Ред.) А йому дали 1, 3 мільярда», зазначив генерал-майор, президент Атлантичної ради України Вадим Гречанінов.
Нагадаємо, 20 квітня, в ефірі телеканалу ICTV прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко звинуватила Верховну Раду України у затягуванні зі скасуванням призову на строкову службу у Збройних Силах України.
Категория: Новости языков | Просмотров: 1480 | Добавил: sveta | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
5