Главная » 2010 » Январь » 23 » У Львові пройшла презентація нового роману Оксани Забужко "Музей покинутих секретів"
15:56
У Львові пройшла презентація нового роману Оксани Забужко "Музей покинутих секретів"
22 січня у Львові пройшла презентація нового роману Оксани Забужко "Музей покинутих секретів". Забужко презентувала свою нову книгу на 832 сторінки у книгарні "Є".

За словами перекладача та літературознавця Марії Зубрицької, Оксана Забужко - геніальна людина, яка взялась писати "панорамну з’єднану історію України", "історію українців ХХ століття, родинну сагу".

Новий роман Оксани Забужко, над яким письменниця працювала багато років, перші критики вже встигли назвати шедевром, а авторку порівняти з Достоєвським і Томасом Манном. Це – сучасний епос сучасної України: родинна сага трьох поколінь, події якої охоплюють період від 1940-х років до весни 2004-го. Велика література і жорстока правда — про владу минулого над майбутнім, про кохання і смерть, про споконвічну війну людини за право бути собою.

Саме такого тексту бракувало українській літературі! 

Це – новий жанр: роман ХХІ століття, де майстерно поєднуються історичний детектив, соціально-психологічне полотно й містичний трилер, сни і ява міняються місцями і українська історія за останні шістдесят років уперше постає живою і цілісною. На 830 сторінках — десятки доль і сюжетів: бойові стежки УПА, закриті КГБ архіви, забуті драматичні сторінки радянських 1970-80-х і буремних 1990-х... Все це, переломившись у долях головних героїв, народжує новий погляд на наше сьогодення. 

«Це роман про любов і смерть, — говорить сама письменниця, — про те, що зі смертю насправді ніщо не кінчається».


Оксана Забужко розповіла, що "Музей покинутих секретів" вийшов друком напередодні католицького Різдва 23 грудня 2009 року невеликим накладом. У видавництві, каже Забужко, думали, що цього вистачить на свята, але вже за три дні книга розлетілась, не вийшовши за межі Києва. Другий наклад вийшов цього тижня. Відбулась презентація в Івано-Франківську та Львові.

"Це не просто поїздка з книжкою, як кажуть наші політики, по регіонах, даруйте за непристойність. Приїзд сьогодні до Львова - це речі значно відповідальніші. Своєю появою ця книга великою мірою завдячує Львову кінця 40-х років - місту юності моїх батьків. При чому, мій тато з Волині, мама - з Центральної України. Коли вони побралися в кінці 50-х років, у родині почалася контраверсія. Сюжети Заходу і Сходу в моїй долі відіграні на покоління раніше, а я є геть чисто соборною. Живе втілення того самого гасла "Схід і Захід разом", - розповіла Оксана Забужко.

Авторка розповіла, що задумала книгу ще 1999 року, а розпочала написання 2002 року. В оформленні книги використано фотоматеріали з Галузевого державного архіву Служби безпеки України. Видання здійснено за сприяння Катерини та Віктора Ющенків.

"Це власне і є книга, яку я хотіла написати за своє життя", – сказала Забужко.
За матеріалами
Категория: Новые книги | Просмотров: 3793 | Добавил: sveta | Рейтинг: 4.5/2
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
5